forskning

Forskning visar att inredning som efterliknar naturen och som innehåller de fem elementen gör oss mer harmoniska och leder till ökat välbefinnande. Naturutsikt och tavlor med naturmotiv på exempelvis sjukhus påskyndar tillfrisknandet. Inomhusväxter i kontorsmiljöer förbättrar luftkvaliteten, minskar stress och ökar de anställdas trivsel och humör.
 
Studier visar också att väggfärgen påverkar hur avslappnade vi blir i olika miljöer och att varm och dämpad belysning (som påminner om en lägereld) främjar social interaktion mellan människor. Mjuka material, gärna med tyngd, lugnar oss och ökar upplevelsen av positiva känslor.
 
När det gäller möblering så kan hjärnan uppfatta det som utmanande och osäkert om vi ställer soffor mittemot varandra, s.k. konfrontativ möblering. Hjärnan uppfattar möbler med mjuka, organiska former (ex runda bord) som mindre hotfulla, i kontrast till vassa hörn (sha chi) som kan trigga stress. Ostädade och röriga miljöer kan ge hjärnan för mycket stimuli och göra det svårare för oss att varva ner, så det kan löna sig att ”rensa i röran”!